Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός με θέμα:
«Απαγορευτικό το κόστος παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων για τους κτηνοτρόφους της Π.Ε. Ρεθύμνου»
Ο Α. Ξανθός στην ερώτηση του επισημαίνει:
«Η παραγωγή γάλακτος στην Π.Ε. Ρεθύμνου είναι από τις υψηλότερες στην Ελλάδα σε σχέση με τον πληθυσμό. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και ειδικά της κρητικής γραβιέρας πλήττεται δραματικά, λόγω της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής από την ακρίβεια στις ζωοτροφές και στο πετρέλαιο κίνησης, που καθιστούν ασύμφορη για τους κτηνοτρόφους τόσο την συντήρηση και αναπαραγωγή του ζωικού τους κεφαλαίου, όσο και την παραγωγή γάλακτος και συναφών προϊόντων.
Επιπλέον, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού έχει μειωθεί σημαντικά η αγοραστική δύναμη των πολιτών και η δυνατότητα τους να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα.
Παρά την ανοδική τάση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος που οφείλεται, εν πολλοίς, στην «ΚΥΑ 838/51008/14-3-2019: Μέτρα ελέγχου της αγοράς γάλακτος» (ΦΕΚ 964/Β/2019) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αυτή δεν βρίσκεται ακόμα σε επίπεδα που να μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, όπως η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και η ενίσχυση του 2% στις ζωοτροφές, δεν αντισταθμίζουν σε καμία περίπτωση την αύξηση του κόστους παραγωγής».
Ο Α. Ξανθός τονίζει στην ερώτηση του ότι:
«Επειδή η δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής θέτει τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφικής δραστηριότητας στην Κρήτη και ειδικότερα του Ρεθύμνου σε μεγάλο κίνδυνο.
Επειδή η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία ενισχύει το ενδεχόμενο διεθνούς επισιτιστικής κρίσης και άρα είναι ζωτικής σημασίας η όσον το δυνατόν μεγαλύτερη διατροφική αυτάρκεια της χώρας.
Επειδή το στοίχημα για το αναπτυξιακό μέλλον του Ρεθύμνου είναι η οργανωμένη συνέργεια ανάμεσα στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα, αξιοποιώντας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα υψηλής ποιότητας αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα του τόπου μας.
Επειδή ήδη παρατηρείται συνεχής μείωση του ζωικού κεφαλαίου, γεγονός που προμηνύει ακόμα δυσκολότερη συνέχεια, καθώς το ΥΠΑΑΤ δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης και να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα στήριξης του κλάδου.
Επειδή οι σοβαρές ελλείψεις σε γαλακτοκομικά προϊόντα σε τοπικό επίπεδο άρχισαν να φαίνονται στη γραβιέρα, το κύριο τυροκομικό προϊόν της Κρήτης, η οποία αναζητείται και δεν βρίσκεται στα ράφια καταστημάτων και η παραγωγή φαίνεται ότι θα μειωθεί περαιτέρω τη νέα γαλακτοκομική περίοδο, καθώς συνεχίζεται η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και το «ράλι» της ακρίβειας».
Τέλος, ο Α. Ξανθός ρωτά τον αρμόδιο υπουργό, αν σκοπεύει να στηρίξει την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων με στοχευμένες ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους για την αγορά φτηνών ζωοτροφών, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφικής δραστηριότητας;